П`ятниця, 2024-03-29, 02:46
Приветствую Вас Гість

Главная » 2012 » Січень » 19 » Офіційна прем’єра фільму “ТойХтоПройшовКрізьВогонь”
20:52
Офіційна прем’єра фільму “ТойХтоПройшовКрізьВогонь”
З 19 січня в український прокат виходить стрічка культового українського режисера Михайла Іллєнка "ТойХтоПройшовКрізьВогонь». Офіційна прем’єра фільму відбудеться 19 січня о 18:30 у Кінотеатрі «Кінопалац» (м. Київ, вул. Інститутська, 1). Вона розпочне прокат першого повноцінного українського фільму, підтриманого державою. 



Кінокартина розповідає про долю льотчика, Героя Радянського Союзу, якого у роки Великої Вітчизняної війни було звинувачено у державній зраді й засуджено до сталінських таборів. Не бажаючи провести решту життя за колючим дротом, відважний льотчик тікає. Доля заносить його на інший континент, де він знаходить притулок у індіанському племені, а згодом стає його вождем.


Головну роль у фільмі, роль Івана Додоки, зіграв молодий актор Київського муніципального театру Дмитро Лінартович. В українському кінопрокаті його знають як голос, яким говорять багато героїв голлівудських блокбастерів – приміром, Уіл Сміт у фільмі «Я легенда». Тепер глядачі зможуть побачити Дмитра Лінартовича на власні очі. Преса вже охрестила його українським Рембо – і акторові справді вдалося втілити в ролі Івана Додоки найкращі якості цього символу борця за свободу. Сам Дмитро про свого героя говорить так: «Я грав українця. Героєм його визнали потім. А я намагався грати звичайного чоловіка, якого не зламала доля, який відстоював справедливість. Він боровся за своє життя, за своє існування, за щастя своєї дружини і, звичайно, за право бачити свого сина ».


Своєю самобутньою грою фільм прикрашає видатна плеяда українських акторів: Віталій Лінецький, Віктор Андрієнко, Олександр Ігнатуша, Ольга Гришина. Роль індіанки на ім'я Тінь Ластівки виконала солістка Празького театру опери та балету Іванна Іллєнко.


У фільмі звучить музика у виконанні Національного симфонічного оркестру України під диригуванням Володимира Сіренка, яку написав класик українського кінематографа композитор Володимир Гронський ("Циганка Аза", "Залізна Сотня").


Художня атмосфера фільму створена художником-постановником Романом Адамовичем. Його дебютна робота "Бумбараш" з Валерієм Золотухіним у головній ролі підкорила серця мільйонів радянських глядачів.


У вересні 2011 року фільм «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» здобув своє перше визнання. Він став володарем гран-прі ІІІ міжнародного Київського кінофестивалю.



Реальна історія


Сюжет фільму засновано на справжніх подіях. Прототипом головного героя фільму став Іван Даценко – уродженець села Чернечий Яр на Полтавщині. У роки війни він здійснив понад 200 бойових вильотів, за бойові заслуги йому було присуджено звання Героя Радянського Союзу та вручено «Золоту зірку» за №1733. У 1944 році його літак було збито, а сам льотчик, за офіційними даними, донині вважається зниклим безвісті.


За неофіційною ж версією, Іван Даценко потрапив до німецького полону, але згодом втік. Однак коли він перетнув лінію фронту і з’явився у свою частину, то відразу був заарештований як зрадник і відправлений до Сибіру. На одному з етапів Іван знову втік, а далі його сліди губляться.


Навряд чи сьогодні ми б пам'ятали про Івана Даценка, героя, який розділив долю багатьох невинно засуджених в той час. Але в 1967 році, під час проведення всесвітньої виставки в Монреалі радянська делегація, у складі якої був відомий танцівник Махмуд Есамбаєв, відвідала індіанську резервацію. Радянські гості були вражені тим, що вождь племені раптом заговорив із ними українською! Згодом Махмуд Есамбаєв не раз стверджував, що вождь племені на ім'я Пронизуючий Вогонь і Герой Радянського Союзу льотчик Іван Даценко – одна і та сама людина.


Режисер фільму Михайло Іллєнко згадує: «Вперше цю історію я почув у 1993 році від актора Тараса Денисенка. Про це розповідав і режисер Тимофій Левчук. Він зустрічався з вождем, і той назвався Іваном Даценком».


Другого дихання ця історія набула в 2002 році, коли популярна телепрограма «Жди мене» запросила до студії племінницю Івана Даценка – полтавку Ольгу Рубан. Ольга Василівна показала дві фотографії: на одній з них її дядько в день нагородження медаллю «Золота Зірка», а на іншій – вождь племені ірокезів в бойовому розфарбуванні, амулетах, з орлиним пір'ям на голові. Неймовірно, але експертиза підтвердила: людина на обох фотографіях – одна й та сама!


Пройти повз таку дивовижну долю кінематографісти звичайно ж не могли. У 2007 році продюсерський центр «ІнсайтМедіа» за підтримки Державної служби кінематографії України розпочав роботу із створення повнометражного художнього фільму «ТойХтоПройшовКрізьВогонь». Бюджет фільму на той час був значним – 16 млн. гривень. На жаль, світова фінансова криза 2008-2009 призупинила роботу над фільмом майже на два роки.


У цей проміжок часу режисер-постановник фільму Михайло Іллєнко з командою сміливців здійснив запаморочливу кругосвітню подорож на яхті «Купава». Це був похід за одним кадром – кадром, який став ключовим у фільмі і одіссеї його головного героя Івана Додоки на шляху від себе до себе!
Категория: Кино | Просмотров: 798 | Добавил: Nataly | Теги: Михайло Іллєнко, прем’єра, кинопрокат, фильм, Іван Даценко, Индейцы, Прокат | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Трейлер
Поиск
Категории раздела
Вести Телетеатра [113]
Театр [12]
Кино [24]
Арт [9]
Культура [10]
Календарь
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архив записей
Пользователи
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входа
Логін:
Пароль:

Яндекс.Метрика
Днепропетровский каталог веб-ресурсов
Copyright Dmitriy Pilipenko © 2024 | Використовуються технології uCoz