П`ятниця, 2024-03-29, 13:15
Приветствую Вас Гість

Главная » 2015 » Травень » 7 » Розвідник Євген Березняк
11:09
Розвідник Євген Березняк

Два роки тому 8 травня 2013 відбулася прем’єра нового документального фільму Телетеатру «Євген Березняк» з документального циклу «Уроки мужності». Ця стрічка розповідає про життя  українського розвідника і педагога Євгена Степановича Березняка, котрий відомий всім як легендарний майор Віхор.

Вперше знімальна група Телетеатра приїжджала до Євгена Степановича в листопаді 2012 року для запису інтерв'ю для фільму. Перша зустріч-знайомство пройшла в дружній атмосфері. Коли ж ми зустрілися з Євгеном Березняком знов, то наше спілкування розтягнулося на кілька годин. Незважаючи на свій поважний вік (а Березняку вже було 99 років!) він продовжував цікавитися сучасним життям, і особливо тим, що стосується шкільної освіти. Він є почесним академіком Академії педагогічних наук України. У свої 99 років, він залишався бадьорим, упевненим у своїх діях, з прекрасним почуттям гумору і відкритим для спілкування людиною.

Телетеатр представив фільм про Євгена Березняка широкому глядачеві 22 червня 2013 року.

 

Про розвідника і педагога Євгена Березняка багатьом відомо по х/ф «Майор «Вихор» (СРСР, 1965р.). Головний герой фільму капітан Михайлов, він же і «майор «Вихор» - персонаж однойменного роману Юліана Семенова «Майор Вихор». Прототипом головного персонажа, майора Вихора, є відразу три людини. Це Олексій Ботян, Євген Березняк (нагороджений вищою нагородою польської «Віртуті Мілітарі»), а також друг Юліана Семенова, відомий письменник Овідій Горчаков (автор повісті «Викликаємо вогонь на себе»), з якого списано зовнішність і характер «Вихору».

Будучи педагогом у цивільному житті, під час Другої світової війни Березняк працював у дніпропетровському підпіллі. Після звільнення Дніпропетровська, в кінці 1943 року направлений до Москви у школу Головного розвідувального управління, після закінчення якої, він очолив групу військових розвідників під кодовою назвою «Голос».

У ніч на 19 серпня 1944 року групу було десантовано на території Польщі під Краковом. В цьому районі вона виконувала бойове завдання 156 днів. За порівняно короткий термін своєї діяльності в тилу ворога групі вдалося повністю розвідати Краківський укріпрайон, зібрати і передати в штаб 1-го Українського фронту достовірну інформацію про дислокацію нацистських армій, корпусів і дивізій, повітряних ескадр. Найважливішими операціями групи були: отримання від німецької абвер-команди № 115 плану мінування Кракова, розкриття складу, озброєння і дислокації всіх дивізій і корпусів, що входили до складу 17-ї польової армії, яка тримала оборону перед військами 1-го Українського фронту.

 

Документальний фільм «Євген Березняк» отримав вищу нагороду – Гран-Прі V Міжнародного фестивалю екранного та сценічного мистецтв «Кінологос-2013».


Жанр: Документальний біографічний фільм

Тривалість: 37 хв.

Рік: 2013

Теглайн фільму: Він був розвідником і спас від загибелі тисячі людей.


Над фільмом працювали:

Автор сценарія – Наталія Огородня

Режисер – Наталія Огородня

Оператори – Василь Малиш

Звукорежисер  Геннадій Малолітній

Підбір музики  Наталія Огородня, Дмитро Пилипенко

Монтаж  Дмитро Пилипенко

Зав.художньо-постановочною частиною  Дмитро Карпій

Адміністративна група  Андрій Наломенко, Ніна Федорова, Ігор Кожевніков, Валентина Пахолюк, Станіслав Пархомович, Тарас Сінчуков, Алла Готвянська, 

Головний бухгалтер  Раїса Барчук

Текст читав  Володимир Пасічник

Директор-художній керівник «Телетеатру»  Ольга Волошина

 


В фільмі використані фрагменти з кінохроніки ХХ століття, кінофільмів

«Майор Вихрь»(СРСР, 1967 р.), «Ocalic miasto»(Польща, 1976 р.), документального фільму «Разведчик «Вихрь»( 2010 р.)

Музичні фрагменти з творів: фрагменти пісні «Мои года - мое багатство»( Г. Мовсесян) в аранжуванні Дмитра Пилипенка

 


Телетеатр висловлює подяку за допомогу у зйомках фільму:

Заслуженому журналісту України Галині Андріївні Півняк за надані власні архівні матеріали

адміністрації та керівництву Державного вищого навчального закладу "Національний гірничий університет"(м.Дніпропетровськ)

та особисто ректору Державного вищого навчального закладу "Національний гірничий університет", академіку НАН України Геннадію Григоровичу Півняку

завідувачу кафедри історії та політичної теорії, професору Віктору Юхимовичу Пушкіну

 
Категория: Вести Телетеатра | Просмотров: 658 | Добавил: Nataly | Теги: директор Телетеатру Ольга Волошина, Євген Березняк, Телетеатр, НГУ, Друга світова війна, режисер Наталія Огородня | Рейтинг: 5.0/3
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Трейлер
Поиск
Категории раздела
Вести Телетеатра [113]
Театр [12]
Кино [24]
Арт [9]
Культура [10]
Календарь
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архив записей
Пользователи
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входа
Логін:
Пароль:

Яндекс.Метрика
Днепропетровский каталог веб-ресурсов
Copyright Dmitriy Pilipenko © 2024 | Використовуються технології uCoz