Четвер, 2024-03-28, 20:41
Приветствую Вас Гість

Главная » 2012 » Лютий » 2 » 111 років з Дня народження Валер'яна Підмогильного
23:43
111 років з Дня народження Валер'яна Підмогильного

2 лютого 2012 року виконується 111 років від Дня народження видатного українського письменника-прозаїка, талановитого перекладача з французської мови, нашого земляка Валер'яна Петровича Підмогильного. Він - один з "Розстрілянного відродження". Один з тих, кого знищив тоталітарний сталінський режим. Майже півстоліття було заборонено його ім'я. Але сьогодні настав час, коли українське суспільство повинно знати про цю людину. Про його вагомий внесок у розвиток української літератури та культури. Дніпропетровський міський телевізійний театр пропонує всім небайдужим до української літератури та історії подивитися документальний фільм "Розстріляне відродження. Валер'ян Підмогильний" (Телетеатр, 2011 р.) в ефірі телеканалів "Культура", "УТР", "Рада". Уривки з фільму можно подивитися на нашому сайті.

Валер’ян Петрович Підмогильнй народився 2 лютого 1901 року у селі Чаплі на Катеринославщині в селянській родині. Батько Валеріана Підмогильного – Петро Підмогильний був родом з села Писарівки Павлоградського повіту. Землі своєї не мав, служив конторником в економії графа Воронцова-Дашкова.  Мати – Мокрина, була  малоосвіченою  селянкою і  весь час працювала коло землі.

Батьки Валер’яна Підмогильного мріяли дати дітям освіту. Тому до старшої доньки Насті вони запросили вчителя французької мови. Це була перша зустріч хлопчика з іноземною мовою, яка відразу його захопила.

Але справжня освіта Валер’яна Підмогильного почалася з відвідин церковно-приходської школи. У 1910 році він поступив до 1-го Катеринославського реального училища (зараз корпус Дніпропетровського  Національного Університету на проспекті  К. Маркса, 36), де він вивчав  точні науки, а також  російську, німецьку та французьку мови.

Перший відомий твір Валер’яна Підмогильного "Важке питання” був написаний у березні 1917 року ще в училищі.

У 1918 році в Катеринославі відкрився університет, на  математичний факультет якого вступив  майбутній письменник. Але через громадянську війну, матеріальну скруту та голод він був змушен залишити навчанняі йти працювати в школу.

У 1919 – 20 роках  Валер’ян Підмогильний  працював у відділі народної освіти на посаді секретаря секції художньої пропаганди. Викладав математику в школі імені  Івана Франка. Зараз це будинок музею «Літературне Придніпров’я». Також вчителював у Павлограді, потім у Ворзелі, неподалік Києва.

В цю пору  в катеринославському журналі "Січ" з'являються його оповідання "Гайдамаки" і "Ваня".

У 20 році виходить збірка його оповідань "Твори" том 1, до якої ввійшли оповідання  написані в 17-19 роках, переважно під час навчання в реальному училищі.

1922 року разом з дружиною перебирається до Києва, де мешкає в будинку недалеко від Сінного базару, на розі Великої Житомирської.  У Києві він з головою поринає у вир тогочасного літературно-мистецького життя. Стає активним членом щойно створеного "Аспису" (Асоціації письменників). У 1924 році Валер’ян Підмогильний створює літературну організацію "Ланка", яка з 1926 року носила назву "Марс" ("Майстерня революційного слова").

Валеріан Підмогильний працює також у редакції журналу "Життя й революція", який почав виходити з 1925 року.

У 28-му році письменник пише роман «Місто», в якому показав образ людини, в душі якої йде боротьба добра і зла. Цей твір утвердив критику в тому, що письменник «цікавиться  людиною, ії внутрішнім станом, ії психологією».

8 грудня 1934 року, Валеріана Підмогильного заарештували. Йому пред’явили звинувачення  в тому що він «брав участь у роботі терористичної організації, яка ставила собі за мету організацію терору проти керівників партії». Разом з ним у справі про «тероризм» проходили й інші українські письменники та діячі культури:  Валер'ян Поліщук, Василь Вражливий, Григорій Косинка,  Микола Зеров, Григорій Епік, Лесь Курбас, Микола Куліш, Мирослав Ірчан, Юліан Шпол.

За вироком виїзної сесії Військової колегії Верховного Суду СРСР 27-28 березня 1935 року Валер’ян Підмогильний був засуджений на десять років позбавлення волі й відправлений до Соловецького табору особливого призначення.

3 листопада 1937 року, до двадцятилітнього ювілею Жовтневої революції, Валеріана Підмогильного, згідно з постановою Особливої трійки УНКВД Ленінградської області від 9 жовтня, було розстріляно разом із великою групою української інтелігенції в урочищі  Сандармох під містом Медвеж'єгорськ у Карелії.

                                                                           

                                                                                              Наталія Огородня, автор сценарія та режисер фільму 

                                                                                                        "Розстріляне відродження. Валер'ян Підмогильний". 

Категория: Вести Телетеатра | Просмотров: 1231 | Добавил: Nataly | Теги: Валер'ян Підмогильний, Розстріляне відродження, писатель, Телетеатр, Переводчик, Подмогильный | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Трейлер
Поиск
Категории раздела
Вести Телетеатра [113]
Театр [12]
Кино [24]
Арт [9]
Культура [10]
Календарь
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архив записей
Пользователи
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входа
Логін:
Пароль:

Яндекс.Метрика
Днепропетровский каталог веб-ресурсов
Copyright Dmitriy Pilipenko © 2024 | Використовуються технології uCoz